Żurek chrzanowy z białą kiełbasą

Krzysztof
Wielkanoc
30.06.2014 7:19
Żurek chrzanowy z białą kiełbasą

Przepis

2-3 białe kiełbaski

1/2 l zakwasu na żurek

15 dag słoniny

1-2 łyżki startego chrzanu (u mnie ze słoiczka)

4-5 ząbków czosnku

kilka ziarenek ziela angielskiego KAMIS

3 liście laurowe KAMIS

sól, pieprz

2 łyżki majeranku+ do posypania KAMIS

4 jajka ugotowane na twardo

natka pietruszki

W garnku zagotować 1,5l wody. Kiełbaski nakłuć widelcem w kilku miejscach, wrzucić na gotującą się wodę. Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz wytopioną słoninkę (bez tłuszczu), czosnek. Całość gotować 40 minut. Po tym czasie wlać zakwas, dodać chrzan oraz majeranek. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do żurku. Nakładać na talerze, ułożyć przekrojone na pół jajko. Posypać majerankiem i natką.