Surówka z młodej kapusty

Małgorzata
Sałatki
15.03.2017 16:54
Surówka z młodej kapusty

Składniki

  1. 1 główka młodej kapusty
  2. 1 duży pęczek koperku
  3. 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  4. 2-3 łyżki majonezu *
  5. 1 łyżka soku z cytryny
  6. pieprz biały
  7. sól

Przepis

  1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i bardzo cienko szatkujemy. Do kapusty dodajemy sporą ilość świeżo posiekanego koperku. Jogurt mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Kapustę łączymy z sosem i mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.

Notes

  1. - majonez można zastąpić jogurtem naturalnym
  2. - surówka świetnie pasuje do mięsnych dań obiadowych czy burgerów
  3. - może być również smacznym dodatkiem do mięs z grilla