Podzielić na 2 części, każdą owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min. Jabłka - 1,8 kg jabłek (np. jonagold, granny smith), umytych, obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w ósemki - 2 łyżki soku z cytryny - 6 łyżek cukru - 3 łyżki mąki pszennej - łyżeczka ekstraktu z wanilii Jabłka wymieszać w dużej misce z sokiem z cytryny, cukrem, mąką, szczyptą soli i ekstraktem z wanilii. Nadzienie do ciasteczek - 4 łyżki miękkiego masła - pół szklanki brązowego cukru - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli W małej miseczce wymieszać miękkie masło z brązowym cukrem, cynamonem i szczyptą soli. Nietypowa szarlotka na kruchym cieście z zawijasami na wierzchu niczym cynamonki w ciasteczkowej wersji. Składniki Ciasto - 5 szklanek mąki pszennej - szczypta soli - 3 łyżki cukru - 460 g masła, zimnego - 14-16 łyżek zimnej wody (niepełna szklanka) Drugą część ciasta rozwałkować na blacie lekko posypanym mąką na prostokąt 30x40 cm. Dodatkowo - 2 łyżki zimnego masła, prosto z lodówki - 1 duże jajko, roztrzepane widelcem Przygotowanie końcowe: Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Pokruszyć na kawałki 2 łyżki zimnego masła i posypać nim tak przygotowane jabłka. Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (forma może być większa niż prostokąt, na jaki rozwałkujemy ciasto).