- drożdże świeże prasowane;1 g - sól250 g - mąka pszenna typ 650 lub 750;188 g - woda;6 g - drożdże świeże prasowane;38 g - zaczyn stare ciasto;6 g - sól;28 g - orzechy makadamia (wstępnie rozłupane w moździerzu na 2-4 części);48 g - krążki cebulowe, lekko podduszone i schłodzone. Receptura (na 1 chlebek o wadze ok. 450 g): Zaczyn stare ciasto (1-2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie 24-48 godziny w lodówce 3-4oС): Ciasto (fermentacja ok. 90 minut w temperaturze pokojowej ok. 24-25oС): 75%Pomysł na ten chleb zaczerpnąłem z bloga ХЛЕБ & ХЛЕБ 50 g - mąka pszenna typ 650 lub 75034 g - woda;1,5 g. Zostawić przykryte do wstępnej fermentacji na ok. 90 minut w temperaturze pokojowej ok. 24-25oС. Posmarować (za pomocą pędzelka) wierzch ciasta oliwą lub olejem, nakryć reklamówką, tak aby nie stykała się z ciastem i zostawić do wyrośnięcia na 50-60 minut. Wypiekać w temperaturze 210-225oС, najpierw 15 minut z parą, potem wypuścić parę i dopiekać jeszcze przez ok. 25 minut. Ciasto bez soli wyrabiać mikserem przez 8 minut na dużej prędkości, następnie dodać sól i wyrabiać kolejne 5 minut. Za pomocą palców zrobić w cieście wgniecenia (podobnie jak w focaccii), nadając jednocześnie ciastu okrągły kształt.