Tarta z musem jeżynowym

Małgorzata
Ciasta
14.03.2017 19:17
Tarta z musem jeżynowym

Składniki

Spód:
250 g ciastek degistive
50 g masła
Mus jeżynowy:
450 ml śmietanki kremówki
400 g jeżyn
5 łyżek cukru
2 i 1/4 łyżeczki żelatyny

Przepis

Spód:
Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę do tarty o wymiarach 26 cm wykładamy przygotowanym spodem. Dokładnie dociskamy masę do formy i wyrównujemy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki.
Mus jeżynowy:
Jeżyny blendujemy. Następnie powstałe purée dokładnie przecieramy przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Do musu jeżynowego dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Ilość cukru możemy regulować według własnych smaków. Pamiętajmy jednak, aby nie przesłodzić musu, by w tarcie wyczuwalna była naturalna kwaskowatość jeżyn.
Zdejmujemy z gazu, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż żelatyną rozpuści się i połączy z musem. Gotowy mus odstawiamy do wystudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej zimny mus jeżynowy, pozostawiając dwie łyżki do dekoracji. Mieszamy delikatnie, aż masy się połączą. Gotowy mus wylewamy na spód, wyrównujemy wierzch. Pozostałym musem robimy esy floresy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby mus całkowicie zastygł.