Sernik z musem jeżynowym

Krzysztof
Przepisy
14.11.2014 14:16
Sernik z musem jeżynowym

Przepis

Jesień, jeszcze ciepła, przyjemna i jeżynowa.W tym roku zdecydowanie u mnie królują jeżyny…ale jak ich nie kochać.Nie tylko za ich smak,ale także za ten piękny kolor.Sernik zrobiłam na imieniny męża…jest on zdecydowanie sernikoholikiem :)Serniki robiłam w bardzo różnych wersjach i z różnymi dodatkami,ale po raz pierwszy połączyłam go z delikatnym musem.Idealna kompozycja na niedzielne,jesienne popołudnie.

Sernik z musem jeżynowym

Składniki:

Spód:

250 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

1 duże jajko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

65 g cukru

szczypta soli

Masa serowa:

700 g mielonego twarogu

300 g gęstego jogurtu naturalnego

200 g cukru

5 jajek

1 budyń śmietankowy

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mus jeżynowy:

400 g jeżyn

500 ml śmietany 36%

100 g cukru pudru

1,5 łyżki żelatyny

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodajemy zimne masło,jajko,cukier,proszek do pieczenia i sól.Zagniatamy jednolite ciasto.Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej pół godziny.Następnie ciastem wykładamy dno formy o wymiarach około 30x 35 cm.Widelcem na całej powierzchni ciasta robimy dziurki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ‚C około 15-20 minut.Ciasto powinno być lekko rumiane.W tym czasie ser mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa.Dodajemy jogurt,cukier,budyń i ekstrakt waniliowy.Miksujemy,dodając stopniowo po jednym jajku.Gotową masę wylewamy na podpieczony,kruchy spód.Sernik pieczemy 60 minut w temperaturze 170′C.Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do ostudzenia.Jeżyny blenderujemy.Następnie powstałe puree dokładnie przecieramy przez sito tak,aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę.Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy,aby napęczniała.Następnie troszkę podgrzewamy w mikrofalówce i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.Odstawiamy do schłodzenia.W tym czasie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.Dodajemy cukier,następnie partiami mus jeżynowy i żelatynę.Mieszamy delikatnie najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników.Gotowy mus wylewamy na zimny sernik i schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.Przed podaniem dowolnie dekorujemy.