Ciasto z musem jagodowym

Krzysztof
Ciasta
06.03.2014 20:18
Ciasto z musem jagodowym

Przepis

Składniki:

Spód:

biszkopty podłużne lub okrągłe

Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć folią spożywczą i ułożyć biszkopty.

Masa jogurtowa:

1200 g jogurtu naturalnego (3 kubki po 400 g)

200 g jagód

4-5 łyżek cukru pudru

4 łyżki żelatyny

100 ml gorącej wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostygnięcia. Jagody zmiksować z cukrem pudrem, dodać do jogurtu, wymieszać. Następnie dodać ostygniętą żelatynę i całość zmiksować. Masę wylać do formy na biszkopty i wstawić do lodówki, aby stężała.

Galaretka jagodowa:

150 g jagód

4 łyżki cukru pudru

4 łyżeczki soku z cytryny

1/2 szkl. wody

3 łyżeczki żelatyny

50 ml gorącej wody

Żelatynę zalać gorącą wodą, rozpuścić i ostudzić. Jagody, cukier, sok z cytryny i wodę zmiksować w blenderze na mus. Dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Galaretkę wylać na zastygniętą masę i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.