Tarta z jeżynami

Krzysztof
Przepisy
10.06.2014 19:45
Tarta z jeżynami

Przepis

Moje zapasy jeżyn postanowiłam wykorzystać częściowo na konsumpcję, częściowo na wypieki a to co nam zostało zamroziłam i mam nadzieję, że mi się przydadzą w zimie :)

Składniki:

na ciasto:

- 150 g mąki

- 40 g cukru pudru

- 100 g zimnej margaryny

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 żółtko

- 1 łyżka śmietany

na krem:

- kostka masła

- 1/4 szklanki przegotowanego mleka

- 1 szklanka cukru pudru

- sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z margargaryną, po czym dodajemy żółtko i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach (jeżeli mamy groch to możemy na ciasto wyłożyć papier a na to wysypać groch wtedy na 100 % ciasto nie urośnie) i pieczemy przez 30 minut w 180 C.

W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego mleka ciągle mieszając oraz sok z cytryny.

Na wystudzone ciasto przekładamy przygotowany krem a wierzch ciasta dekorujemy jeżynami.