Przepis
Moje zapasy jeżyn postanowiłam wykorzystać częściowo na konsumpcję, częściowo na wypieki a to co nam zostało zamroziłam i mam nadzieję, że mi się przydadzą w zimie :)
Składniki:
na ciasto:
- 150 g mąki
- 40 g cukru pudru
- 100 g zimnej margaryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
na krem:
- kostka masła
- 1/4 szklanki przegotowanego mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z margargaryną, po czym dodajemy żółtko i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach (jeżeli mamy groch to możemy na ciasto wyłożyć papier a na to wysypać groch wtedy na 100 % ciasto nie urośnie) i pieczemy przez 30 minut w 180 C.
W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego mleka ciągle mieszając oraz sok z cytryny.
Na wystudzone ciasto przekładamy przygotowany krem a wierzch ciasta dekorujemy jeżynami.