Składniki
- 300 g żeberek wieprzowych
- 150 g kaszy jęczmiennej
- 6 średnich ziemniaków
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1/3 pora
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 2 łyżki natki pietruszki
Przepis
- Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Kiedy wywar się zagotuje przy pomocy sitka usuwamy zebrane na wierzchu szumowiny. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy obrane i umyte warzywa . Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości.
- W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Mięso i warzywa wyjmujemy na talerz. Do wywaru dodajemy ziemniaki i kaszę. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza napęcznieje, a ziemniaki będą miękkie. Ugotowaną marchew kroimy w plasterki i dodajemy do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i solą. Na samym końcu dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki.
Notes
- - zupę można ugotować również na dwóch udkach z kurczaka