Tradycyjny krupnik staropolski

Małgorzata
Zupy
14.03.2017 19:19
Tradycyjny krupnik staropolski

Składniki

  1. 300 g żeberek wieprzowych
  2. 150 g kaszy jęczmiennej
  3. 6 średnich ziemniaków
  4. 1 duża marchew
  5. 1 pietruszka
  6. 1/2 selera
  7. 1/3 pora
  8. pieprz czarny
  9. sól

Dodatkowo

  1. 2 łyżki natki pietruszki

Przepis

  1. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Kiedy wywar się zagotuje przy pomocy sitka usuwamy zebrane na wierzchu szumowiny. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy obrane i umyte warzywa . Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości.
  2. W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Mięso i warzywa wyjmujemy na talerz. Do wywaru dodajemy ziemniaki i kaszę. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza napęcznieje, a ziemniaki będą miękkie. Ugotowaną marchew kroimy w plasterki i dodajemy do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i solą. Na samym końcu dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki.

Notes

  1. - zupę można ugotować również na dwóch udkach z kurczaka