Tort Maestro

Małgorzata
Ciasta
14.03.2017 19:23
Tort Maestro

Składniki

Biszkopt jasny

  1. 5 jajek
  2. 120 g mąki tortowej
  3. 160 g cukru
  4. 35 g mąki ziemniaczanej
  5. szczypta soli

Biszkopt cappuccino

  1. 5 jajek
  2. 120 g mąki tortowej
  3. 160 g cukru
  4. 30 g mąki ziemniaczanej
  5. 45 g cappuccino w proszku
  6. szczypta soli

Krem cappuccino

  1. 600 ml śmietany kremówki 36 %
  2. 500 g białej czekolady
  3. 45 g cappuccino w proszku

Krem chałwowy

  1. 300 ml śmietany kremówki 36%
  2. 250 g mlecznej czekolady
  3. 200 g chałwy waniliowej
  4. 125 g serka mascarpone

Nasączenie

  1. 250 ml zaparzonej herbaty
  2. 2 łyżeczki cukru
  3. 1 łyżeczka soku z cytryny
  4. 2-3 łyżki spirytusu

Dodatkowo

  1. 800 g masy cukrowej białej
  2. 250 g masy cukrowej czarnej

Przepis

Biszkopt

  1. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką.
  2. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

Biszkopt cappuccino

  1. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem z cappuccino, przesiewany i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką.
  2. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

Krem cappuccino

  1. Do rondelka przelewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i cappuccino. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.

Krem chałwowy

  1. Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i pokruszoną chałwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły.

Nasączenie

  1. Do herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i wódkę. Mieszamy do połączenia się składników.
  2. Każdy biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Otrzymamy 6 cienkich blatów. Pierwszy blat cappuccino nasączamy i wykładamy część kremu cappuccino. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wykładamy krem chałwowy. Postępujemy tak z każdym kolejnym blatem, wykładając na każdy z nich krem, raz chałwowy, raz cappuccino. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą pozostałego kremy. Teraz pozostaje nam dekoracja z masy cukrowej. Powodzenia.

Notes

  1. - biszkopt najlepiej jest upiec dwa dni wcześniej
  2. - kremy należy przygotować dzień wcześniej, aby dobrze zastygły. Jest to bardzo ważne - w przeciwnym razie krem się nie uda