Szarlotka królewska

Małgorzata
Ciasta
13.03.2017 20:50
Szarlotka królewska

Składniki

Biszkopt

  1. 5 jajek
  2. 160 g cukru
  3. 100 g mąki tortowej
  4. 35 g mąki ziemniaczanej
  5. szczypta soli

Masa jabłkowa

  1. 1,5 litra prażonych jabłek *
  2. 2 galaretki cytrynowe

Masa mleczna

  1. 160 g pełnego mleka w proszku
  2. 140 g cukru pudru
  3. 250 g masła
  4. 2 żółtka
  5. 9 łyżek zimnej wody

Polewa czekoladowa

  1. 150 g czekolady mlecznej
  2. 5 łyżek mleka
  3. 1 łyżka masła

Przepis

Biszkopt

  1. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką.
  2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

Masa jabłkowa

  1. Jabłka przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Kiedy będą gorące dodajemy galaretki i mieszamy do momentu, aż galaretki się rozpuszczą. Tak przygotowane jabłka wykładamy na biszkopt i równamy. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

Masa mleczna

  1. Żółtka przekładamy do szklanej lub metalowej miski i dodajemy zimną wodę. W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i zmniejszamy gaz. Miskę z żółtkami stawiamy na garnku i ubijamy na parze. Masa powinna zgęstnieć i podwoić swoją objętość.
  2. Do ubitych żółtek dodajemy cukier i mieszamy. Na sam koniec dodajemy mleko w proszku i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy stopniowo po łyżce masy mlecznej i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Masę wykładamy na jabłka i równamy. Chłodzimy w lodówce.

Polewa czekoladowa

  1. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Tak przygotowana polewą dekorujemy ciasto.