Szarlotka po królewsku

Krzysztof
30.10.2014 15:30
Szarlotka po królewsku

Przepis

Składniki na blachę o wymiarach 28x24

CIASTO KRUCHE:

600g mąki pszennej

4 jajka wielkości M

200g masła chłodnego

200g cukru

165g serka homogenizowanego

Z powyższych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy równe części. Blachę smarujemy masłem i każdą część ciasta pieczemy osobno w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok.15-20min. Odstawiamy do wystygnięcia.

Jeżeli macie większą blachę to składniki z pewnością wystarczą z tym,że ciasto wyjdzie trochę cieńsze niż moje.

MUS JABŁKOWY:

1,2k

100g cukru

60g orzechów włoskich

2 łyżeczki cynamonu

2 galaretki o smaku cytrynwym

Jabłka kroimy w kostkę,przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem.Gotujemy aż jabłka puszczą sok i zrobi się mus. Dodajemy cynamon i mieszamy. Na sam koniec wsypujemy galaretki,orzechy,odstawiamy do ostygnięcia i stężenia.

Ostygnięty mus włożyłam na godzinę do lodówki.

BITA ŚMIETANA:

400ml śmietanki 30%

5 łyżek cukru pudru

Śmietankę ubijamy i dodajemy cukier puder.

POLEWA CZEKOLADOWA:

2 łyżki oleju

100g czekolady mlecznej

W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z 2 łyżkami oleju. Odstawiamy do ostygnięcia.

Kruche ciasto przekładamy na przemian musem a na wierzch dajemy ubitą śmietaną i polewamy czekoladą (czekoladę wylewałam za pomocą łyżki robiąc tzw.wężyk).

Udekorować płatkami migdałowymi i kawałkami orzecha włoskiego.

Smacznego:)