Szarlotka królewska

Ewelina
Ciasta
24.10.2014 7:18
Szarlotka królewska

Przepis

Pamiętam jak w latach 80-tych moja mama bardzo często robiła to ciasto na różne okazje.Dziś jest to ulubione ciasto mojego męża.Ale nie ma się dziwić-masę mleczną z tego ciasta można by wyjadać łyżkami…

33

Składniki:

Biszkopt:

6 jaj

1 szklanka mąki

3/4 szklanki cukru

cukier waniliowy

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka octu

Masa jabłkowa:

1,5 litra jabłek prażonych

2 galaretki cytrynowe

Masa mleczna:

12 łyżek mleka w proszku

2 żółtka

1 szklanka cukru pudru

250 g masła

9 łyżek zimnej wody

Polewa czekoladowa:

5 dag masła

3 łyżki śmietany

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

Przygotowanie:

Biszkopt:

Żółtka łączymy z octem i proszkiem,mieszamy.Po krótkim czasie zauważymy jak żółtka rosną i zrobi się pianka.W tym czasie białka ubijamy na sztywno.Dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy przesianą mąkę i żółtka.Bardzo delikatnie mieszamy,najlepiej szpatułką.Dno formy o wymiarach 40 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe.Delikatnie wyrównujemy wierzch.Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180′C.Nie otwieramy piekarnika w czasie pieczenia,gdyż biszkopt opadnie.

Masa jabłkowa:

Jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy.Dodajemy galaretki i cały czas podgrzewamy mieszając,aż galaretki się rozpuszczą.Jabłka nie musza być bardzo gorące.Chodzi tylko o rozpuszczenie się galaretek.

Masa mleczna:

Żółtka ubijamy na parze dodając wodę.Do ubitych żółtek dodajemy cukier i mieszamy.Na końcu dodajemy mleko w proszku i odstawiamy masę do wystygnięcia.Masło ubijamy na wysokich obrotach na puch.Dodajemy partiami zimną masę mleczną.

Polewa czekoladowa:

Masło rozpuszczamy w rondelku,dodajemy śmietaną,kakao i cukier.Podgrzewamy mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.

Na biszkopt wykładamy jeszcze ciepłe jabłka.Odstawiamy do zastygnięcia.Na jabłka wykładamy równo masę mleczną.Całość polewamy przygotowaną polewą czekoladową.

Inspiracja: Przepis rodzinny.