Przepis
Pamiętam jak w latach 80-tych moja mama bardzo często robiła to ciasto na różne okazje.Dziś jest to ulubione ciasto mojego męża.Ale nie ma się dziwić-masę mleczną z tego ciasta można by wyjadać łyżkami…
33
Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka octu
Masa jabłkowa:
1,5 litra jabłek prażonych
2 galaretki cytrynowe
Masa mleczna:
12 łyżek mleka w proszku
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
250 g masła
9 łyżek zimnej wody
Polewa czekoladowa:
5 dag masła
3 łyżki śmietany
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Biszkopt:
Żółtka łączymy z octem i proszkiem,mieszamy.Po krótkim czasie zauważymy jak żółtka rosną i zrobi się pianka.W tym czasie białka ubijamy na sztywno.Dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy przesianą mąkę i żółtka.Bardzo delikatnie mieszamy,najlepiej szpatułką.Dno formy o wymiarach 40 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe.Delikatnie wyrównujemy wierzch.Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180′C.Nie otwieramy piekarnika w czasie pieczenia,gdyż biszkopt opadnie.
Masa jabłkowa:
Jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy.Dodajemy galaretki i cały czas podgrzewamy mieszając,aż galaretki się rozpuszczą.Jabłka nie musza być bardzo gorące.Chodzi tylko o rozpuszczenie się galaretek.
Masa mleczna:
Żółtka ubijamy na parze dodając wodę.Do ubitych żółtek dodajemy cukier i mieszamy.Na końcu dodajemy mleko w proszku i odstawiamy masę do wystygnięcia.Masło ubijamy na wysokich obrotach na puch.Dodajemy partiami zimną masę mleczną.
Polewa czekoladowa:
Masło rozpuszczamy w rondelku,dodajemy śmietaną,kakao i cukier.Podgrzewamy mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na biszkopt wykładamy jeszcze ciepłe jabłka.Odstawiamy do zastygnięcia.Na jabłka wykładamy równo masę mleczną.Całość polewamy przygotowaną polewą czekoladową.
Inspiracja: Przepis rodzinny.