Składniki
Biszkopt:
5 jajek
160 g cukru
100 g mąki tortowej
35 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Masa jabłkowa:
1,5 litra jabłek prażonych
2 galaretki cytrynowe
Masa mleczna:
160 g mleka w proszku
140 g cukru pudru
250 g masła
2 żółtka
9 łyżek zimnej wody
Polewa czekoladowa:
150 g czekolady mlecznej
5 łyżek mleka
1 łyżka masła
Przepis
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
Masa jabłkowa:
Jabłka przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Kiedy będą gorące dodajemy galaretki i mieszamy do momentu, aż galaretki się rozpuszczą. Tak przygotowane jabłka wykładamy na biszkopt i równamy. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
Masa mleczna:
Żółtka przekładamy do szklanej lub metalowej miski i dodajemy zimną wodę. W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i zmniejszamy gaz. Miskę z żółtkami stawiamy na garnku i ubijamy na parze. Masa powinna zgęstnieć i podwoić swoją objętość. Do ubitych żółtek dodajemy cukier i mieszamy. Na sam koniec dodajemy mleko w proszku i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy stopniowo po łyżce masy mlecznej i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Masę wykładamy na jabłka i równamy. Chłodzimy w lodówce.
Polewa czekoladowa:
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Tak przygotowana polewą dekorujemy ciasto.