Do przygotowania porcji ok. 20 kulek potrzebujemy: - 1 szklankę* suszonych moreli - pół szklanki suszonej żurawiny - pół szklanki ekspandowanych ziaren pszenicy lub orkiszu (dmuchane, niesłodzone) - 1 łyżkę płatków owsianych - 1 łyżkę nasion chia * Moja szklanka miała 200 ml. do ozdoby potrzebujemy: - wiórki kokosowe - płatki migdałowe - kakao 1. Morele oraz żurawinę zalewamy wrzątkiem (ok. 1,5 szklanki) i odstawiamy na 30 min. 2. 5. Kulki obtaczamy w kakao, wiórkach kokosowych lub płatkach migdałowych i odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny do lodówki. Poniżej znajdziecie pomysł na bardzo smaczne, a przede wszystkim zdrowe kulki, których bazą są suszone morele oraz suszona żurawina. 6. Kulki można przechowywać w lodówce nawet kilka dni, z mojej zniknęły jednak w ciągu kilku godzin :) Przepis ten będzie świetną alternatywą dla osób, które nie przepadają za wszelkiego rodzaju batonami, czy kulkami na bazie daktyli.