Tym razem trafiłam jednak na przepis na inny chlebek, ze zmielonymi płatkami owsianymi w środku - dzięki czemu jest naprawdę wilgotny i sycący, z miodem - nadaje mu odrobinę słodyczy (ale spokojnie, do wytrawnych dodatków też pasuje), u mnie dodatkowo półrazowy. Staram się ostatnio bywać w domu jak najczęściej, dzięki czemu mogę się zaopatrzyć w taki zdrowy bochenek (dzięki Mamo!), jednak w sytuacjach kryzysowych muszę sobie radzić sama. Składniki - 2 łyżeczki suszonych drożdży - 180 g zmielonych płatków owsianych - 255 g mąki pszennej chlebowej - 235 ml ciepłego mleka - 80 ml ciepłej wody - 1/4 szklanki płynnego miodu - 1/4 szklanki roztopionego masła - 1,5 łyżeczki soli Przykryć ściereczką i pozostawić tak przygotowany chlebek na 40-60 min. w ciepłym miejscu. Gdyby jednak było za suche należy dolać odrobinę wody, gdyby zaś było zbyt mokre - dosypać odrobinę mąki. Przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny.