Kluski szpinakowe

Justyna
Obiad
13.03.2017 17:32
Kluski szpinakowe

Małe, urokliwie zielone kluseczki, polane masełkiem, lub podane z ulubionym mięsem, sprawią, że zwykły rodzinny obiad, zamieni się w wyjątkowy, a kluseczki znikną w mgnieniu oka, dlatego warto zrobić ich na prawdę sporą ilość :) - Ciasto dzielimy na mniejsze części, z każdej formujemy wałeczek, mniej więcej na grubość palca, który tniemy na 3 centymetrowe kluseczki. Składniki: - 1kg ziemniaków - 250g świeżych liści szpinaku - 2-3 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - sól do smaku Przygotowanie: - Kluski najczęściej przygotowuję z ziemniaków ugotowanych dnia poprzedniego. Mąki pszennej na początek warto dodać mniej i stopniowo zwiększać ilość, bo zależnie od rodzaju ziemniaków, może nie być potrzebna jej maksymalna ilość. - Opłukany pod bieżącą wodą szpinak podduszamy na suchej patelni, do momentu aż pomniejszy swoją objętość, a cała woda odparuje z patelni. Jeśli z jakiegoś powodu zostanie Wam kilka klusek z obiadu, pamiętajcie, że mogą być równie wspaniałą kolacją.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.niepieprz.pl/kluski-szpinakowe/