Tagiatelle z szynką szwarcwadzką i pomidorkami koktajlowymi

Makarony
12.03.2017 13:54
Tagiatelle z szynką szwarcwadzką i pomidorkami koktajlowymi

Składniki / 2 porcje : – 2 porcje makaronu tagiatelle (ok. 120g) – garść rukoli – 8 pomidorków koktajlowych – 6 plasterków szynki parmeńskiej – ząbek czosnku – łyżka oliwy – 1 żółtko – 1/4 szklanki śmietany 18% ( u mnie bez laktozy) – sól, pieprz – oliwa extra vergine – tarty parmezan Przygotowanie: Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, włożyć pokrojony na cieniutkie plasterki czosnek, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i krótko podsmażyć na lekkim ogniu aż się zarumieni. Garnek z makaronem ponownie ustawić na gazie/płycie grzewczej, dodać wodę z ugotowanego makaronu i gdy się zagotuje dodać makaron, śmietankę i wszystko energicznie wymieszać i podgrzać. Dodać pokrojoną wcześniej na kawałki szynkę parmeńską i również chwilkę podsmażyć, aż wytopi się tłuszcz i szynka nabierze nieco chrupkości. Następnie przekroić pomidorki na pół i wyłożyć z rukolą na talerz. Żółtko nie może się ściąć natomiast powinno wtopić się w sos i uzyskać gładką konsystencje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/tagiatelle-z-szynka-szwarcwaldzka-i-pomidorkami-koktajlowymi/