Poniżej przedstawiam przepis na mini torcik Pavlova z jednym krążkiem bezowym o średnicy ok. 20-25 cm. Składniki: Beza* – 5 zimnych białek – szczypta soli – 250g cukru Masa – 400 ml śmietany 30% – 200g mascarpone – 1 łyżka zwykłego cukru – ok. 2 garście malin i borówek Przygotowanie: Pianę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przed ok 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy przez ok 1h 10 minut, aż beza porządnie się wysuszy. Białka ubijamy w metalowej misce na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 20-25 cm . Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru, tak aby dokładnie się rozpuścił. Masę wykładamy na bezę i układamy na niej owoce w dowolny sposób. W misce ubijamy śmietanę, dodajemy serek mascarpone i cukier. Wskazówki 1. Białka ubijamy w misce szklanej lub metalowej 2. Piana musi być sztywna ale nadal plastyczna ( należy pamiętać aby nie przebić piany)