Pół łyżeczki cukru – Łyżka oliwy – Ok. 200 ml wody Sos pomidorowy – 2 pomidory (obrane, bez skórki) lub 1/2 puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy – 1 kulka mozzarelli Przygotowanie: Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Składniki: Ciasto – 400 g mąki – najlepiej typu 00, – 20 g drożdży – Łyżeczka soli – Pomidory kroimy ( jeśli używamy pomidorów z puszki wtedy wystarczy przelać je do garnka ) dodajemy czosnek, odrobinę oliwy, przyprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Jeśli natomiast chcemy uzyskać gładki sos – zawartość garnka miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej zrobić to palcami. Jeśli lubimy czuć cząstki pomidorów zostawiamy taki sos beż miksowania. Nie możemy przesadzić z wodą ( ciasto musi być elastyczne).