Szczypta soli – 3 łyżki zimnej wody Nadzienie – 300g gorzkiej czekolady – 180 ml śmietanki kremówki 36% (u mnie naturalna taka bez karagenu – Plątnica ) – 80 ml likieru Bailey’s (opcjonalnie) – 4 średnie banany lub 3 duże Przygotowanie: Składniki (12 porcji): Ciasto – 125 g masła – 1 1/4 szklanki mąki – 0,5 szklanki cukru pudru – Banany wykładamy na podpieczony i ostudzony spód następnie wylewamy przygotowany krem i wkładamy do piekarnika na ok 15 minut. Po tym czasie wyciągamy schłodzone ciasto i wykładamy nim spód oraz boki formy (jeśli zostanie nam trochę ciasta możemy schować do zamrażarki i wykorzystać np. na mini tartelinki). Przygotować formę na tartę o średnicy 31 cm ( może być mniejsza np. 28, wtedy spód tarty będzie trochę grubszy i należy go dłużej podpiekać). Przepis na poniższą tartę jest bardzo łatwy, a nasze kubki smakowe będą z całą pewnością zachwycone smakiem i poziomem słodkości 🙂 Do przesianej mąki dodać sól oraz cukier puder a następnie masło które kroimy na kawałki. Polecam zwłaszcza na chłodne jesienno – zimowe wieczory 🙂