Gulasz wołowy

Krzysztof
Obiad
09.10.2014 11:59
Gulasz wołowy

Przepis

Składniki dla 4 - 6 osób:

ok. 600 g wołowego mięsa gulaszowego, pokrojonego w kostkę

kilka pieczarek pokrojonych w plasterki

2 cebule drobno poszatkowane

2 marchewki i 1 pietruszka pokrojona w talarki

2 łyżki słodkiej papryki w proszku

3 łyżki sosu sojowego

pół łyżeczki cynamonu

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

sól i pieprz

olej

maka ziemniaczana

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę, którą następnie przełożyć do gara. Znów rozgrzać łyżkę oleju i przesmażyć mięso i tez przełożyć do gara. Dodać paprykę, marchew, pietruszkę i pieczarki, sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy i zalać to wszystko ok. 1 l wody i gotować, aż mięso będzie miękkie (w szybkowarze nastawionym na najwyższy stopień 40 min. od zamknięcia).

Kiedy mięso zmięknie, dodać cynamon i doprawić solą i pieprzem, jeśli będzie zbyt gęsty dolać wody i zagotować. Aby zagęścić gulasz rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie, dodać 2-3 łyżki gorącego gulaszu i dobrze rozprowadzić, po czym wlać tę mieszankę do gulaszu i dobrze wymieszać. Ja powtórzyłam tę czynność dwukrotnie, wszytko zależy od tego, jak gęsty gulasz lubicie:) Gotowe!