Przepis
Składniki dla 4 - 6 osób:
ok. 600 g wołowego mięsa gulaszowego, pokrojonego w kostkę
kilka pieczarek pokrojonych w plasterki
2 cebule drobno poszatkowane
2 marchewki i 1 pietruszka pokrojona w talarki
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
3 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki cynamonu
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz
olej
maka ziemniaczana
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę, którą następnie przełożyć do gara. Znów rozgrzać łyżkę oleju i przesmażyć mięso i tez przełożyć do gara. Dodać paprykę, marchew, pietruszkę i pieczarki, sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy i zalać to wszystko ok. 1 l wody i gotować, aż mięso będzie miękkie (w szybkowarze nastawionym na najwyższy stopień 40 min. od zamknięcia).
Kiedy mięso zmięknie, dodać cynamon i doprawić solą i pieprzem, jeśli będzie zbyt gęsty dolać wody i zagotować. Aby zagęścić gulasz rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie, dodać 2-3 łyżki gorącego gulaszu i dobrze rozprowadzić, po czym wlać tę mieszankę do gulaszu i dobrze wymieszać. Ja powtórzyłam tę czynność dwukrotnie, wszytko zależy od tego, jak gęsty gulasz lubicie:) Gotowe!