Składniki: (na foremkę 10 cm x 30 cm) - 500 g serka mascarpone (2 opakowania) - 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej) - 150 g herbatników pełnoziarnistych - 200 g herbatników kakaowych lub czekoladowych - 1 łyżka naturalnego kakao - 4 łyżki cukru pudru - 1 laska wanilii - 1 łyżka alkoholu - 50 g płatków migdałowych *Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatników bez glutenu. Ciasto z kremem z serka mascarpone i herbatników nie jest pracochłonne i z łatwością przygotuje je nawet osoba mniej obyta z tajnikami wypiekania. Jak przygotować ciasto bez pieczenia? - 200 ml śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru, następnie dodać ziarenka z laski wanilii i stopniowo dodawać po łyżce 250 g serka mascarpone. Ciasto z herbatników i kremu z serka mascarpone nabiera odpowiedniego smaku i konsystencji dopiero na następny dzień po zrobieniu. - W innym naczyniu ubić drugą część śmietany z 2 łyżkami cukru dodać kakao, alkohol i stopniowo 250 g serka. - Na herbatniki kakaowe wyłożyć 1/2 część kremu waniliowego i przykryć herbatnikami pełnoziarnistymi, a na nich rozsmarować pozostały krem kakaowy i znów położyć warstwę herbatników pełnoziarnistych. - Dno foremki wyłożyć kakaowymi herbatnikami, na nich rozsmarować 1/2 część kremu kakaowego i przykryć drugą warstwą herbatników kakaowych. - Wierzch ciasta posypać niezbyt grubą warstwą pokruszonych herbatników kakaowych (5 - 6 sztuk), wymieszanych z rozdrobnionymi migdałami.