ciasto:125ml kefiru60ml oleju rzepakowego2 małe jajka3/4 szklanki brązowego cukru1 szklanka mąki2 kopiaste łyżki kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1 kopiasta łyżeczka proszku125ml mocnej gorącej kawykrem:100g czekolady z nadzieniem miętowym400ml śmietanki kremówkipolewa:50g gorzkiej lub deserowej czekolady60ml mlekado nasączenia: 3 łyżki likieru miętowego + 50ml kawydo dekoracji: listki mięty, wiórki czekoladowe i pralinki miętoweCiasto: kefir, jajka, olej i cukier rozmieszać. Na paterę wyłożyć jeden blat, skropić kawą z likierem, wyłożyć połowę kremu. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 160stC ok 40 minut do suchego patyczka. Czasem ciasto może wyrosnąć z niewielką górką - należy ją ściąć, żeby uzyskać równe blaty. Przygotować polewę: czekoladę posiekać, zalać mlekiem, podgrzewać mieszając, aż się rozpuści i powstanie gładka polewa. Szklankę śmietanki mocno podgrzać, dodać czekoladę, mieszać, aż czekolada się rozpuści. Upieczone ciasto wyjąc z formy, studzić na kratce.