Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 150 g sera feta 3 ząbki czosnku 8 suszonych pomidorów 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka oregano pieprz świeżo mielony 1/3 łyżeczki chili 1 łyżka masła sól Przygotowanie: Pomidory suszone z opakowania namoczyć w gorącej wodzie na około 6 minut, aby zmiękły, a następnie przełożyć je do oliwy i pozostawić na 20 minut. Pierś umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na dość duże kawałki, oprószyć je delikatnie pieprzem i solą i delikatnie obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Kurczak imbirowy z miodem Zobacz również: Do przygotowania tego dania użyłam mrożonego szpinaku, jeśli dodamy świeży, to na pewno będzie ono jeszcze smaczniejsze. Jeśli mamy suszone pomidory ze słoika już w oliwie, to takie należy tylko pokroić w paski o szerokości 0,5 cm. Jeśli lubimy dania z sosami, to zagotować i odparować powstały po pieczeniu sok z kilkoma łyżkami dobrej śmietany. Ser feta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to idealne połączenie smaków, a kurczak zapieczony pod taką pierzynką jest świetnym ich utrwaleniem.