Składniki: (na około 20 sztuk o wielkości 3 cm x 7 cm x 0,5 cm) - 210 g ziaren sezamu - 210 g cukru - 1 1/2 łyżki naturalnego miodu - 2 łyżki wody dodatkowo: - 2 arkusze papieru do pieczenia lub mata silikonowa odporna na temperaturę i papier - wałek do ciasta - ostry nóż (dobrze się sprawdza nóż do pizzy) - Do garnka najlepiej o grubym dnie wsypać cukier, dodać wodę i podgrzewać na wolnym ogniu (nie mieszać) do czasu, aż cukier się roztopi i zmieni kolor na jasnobrązowy. - Gorącą masę szybko wyłożyć na papier, przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Jak przygotować domowe sezamki? - Sezam uprażyć na gorącej suchej patelni bez dodatków, uważać, aby nie przypalić, bo będzie gorzki. Tak naprawdę, to samo przygotowanie wcale nie zajmuje aż tak dużo czasu i efekt jest prawie natychmiastowy, można je jeść od razu po wystudzeniu. - Od jeszcze ciepłego placka odkleić koniecznie papiery (gdy wystygnie, będzie to bardzo trudne) i ostrym nożem pokroić go na małe prostokąty.