Pasztet z dyni i soczewicy

Śniadania
05.03.2017 16:36
Pasztet z dyni i soczewicy

Składniki: - 600 g miąższu z dyni - 200 g czerwonej soczewicy - 3 średniej wielkości cebule - 3 łyżki kaszy manny - 4 łyżki mąki kukurydzianej - 2 jajka - 2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka pieprzu - 3 ząbki czosnku - 3 łyżeczki suszonej, łagodnej papryki - 2 łyżki oleju - 1 szklanka bulionu warzywnego - masło i kasza manna do przygotowania formy - pestki dyni do posypania Zalać bulionem, dodać wyciśnięty czosnek i gotować na patelni, aż dynia zmięknie a cała woda wyparuje (jeśli dynia jest nadal twarda dodać jeszcze trochę wody i gotować do zmięknięcia i ponownego odparowania wody). Soczewicę i dynię z cebulą zmielić w maszynce do mielenia, dodać jajka, mąkę kukurydzianą, kaszę manną, pieprz, sól (1 łyżeczkę), suszoną paprykę i dokładnie zamieszać. Na gotującą się wodę wrzucić soczewicę i gotować pod przykryciem aż soczewica wyraźnie zmięknie (ok. 15 minut). Podłużną formę (użyłam formy o wymiarach podstawy 28 x 9 cm) wysmarować masłem i posypać kaszą manną. Dynia w połączeniu z soczewicą i dobrze wyczuwalnym czosnkiem smakuje naprawdę wspaniale. Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Z soczewicy odlać nadmiar wody i zostawić do wystygnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/pasztet-z-dyni-i-soczewicy/