Kruche ciasto z serem i truskawkami

Ciasta
27.02.2017 18:04
Kruche ciasto z serem i truskawkami

Kruchy spód: 150 g mąki pszennej + ok. 1 łyżki do podsypywania ciasta 150 g zimnego masła 100 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej): 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (jak do serników) 2 jajka 50 g masła 100 g cukru cukier waniliowy (16 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: 100 g mąki 60 g cukru 60 g masła Dodatkowo: 500 g truskawek cukier puder do posypania ciasta Kruchy spód: Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i wyrobić z pozostałymi składnikami na ciasto. W sam raz na majówkę 🙂 Kruchy spód, masa serowa, truskawki i kruszonka. Odstawić do lodówki na około pół godziny i w tym czasie przygotować masę serową i kruszonkę. Po wyjęciu z piekarnika, na podpieczony spód wylać masę serową. Masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Co prawda truskawki nie są jeszcze tak dobre jak będą za kilka tygodni, ale do ciasta się nadają. Kruszonka: Masło, cukier i mąkę wyrobić i uformować w kulę (która łatwo się rozpada). Inspiracją było ciasto znalezione na stronie mojewypieki.com (jednak zostało przeze mnie dość mocno zmodyfikowane). Pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/kruche-ciasto-z-serem-i-truskawkami/