) Farsz: 250 g mrożonego szpinaku 100 g wędzonego łososia 250 g sera mascarpone 3 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli 50 g drobno startego parmezanu kilka ziaren czerwonego pieprzu Spód: 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli masło do wysmarowania formy mąką do podsypywania Masło pokroić na mniejsze kawałki i z podanych składników zagnieść ręką ciasto. Mascarpone wymieszać z jogurtem i większością parmezanu (ok. 15 g zostawić na posypanie wierzchu). Piec 15 minut, a następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 5 minut aż farsz stężeje. Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Na wierzchu ułożyć plastry łososia (delikatnie rwać je ręką na mniejsze kawałki). Szpinak podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (szpinaku nie trzeba wcześniej rozmrażać). Tartę piec ok. 20-25 minut w temperaturze 180°C (aż będzie lekko zarumieniona).