🙂 Składniki: 150 g makaronu (użyłam Lubella nr 4 Spaghetti) 100 g mozzarelli 2 małe pieczarki 1/3 małej papryki 4 małe plastry wędliny 1/2 cebuli 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki startego parmezanu Dodatkowo: kawałek masła do wysmarowania formy, sól do wody na makaron Makaron zagotować w osolonej wodzie ok. 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Sos pomidorowy: Pomidory, wyciśnięty czosnek, sól, oregano i cukier wymieszać w małym garnuszku i gotować, co jakiś czas mieszając do momentu aż woda odparuje i sos się zagęści. Sos pomidorowy: 300 g krojonych pomidorów z puszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku Bodźcem do przygotowania tej “pizzy był makaron do spaghetti, który ugotowałam w nadmiarze, a że jestem osobą która nie lubi marnować jedzenia, musiałam coś wymyślić 😉 Danie przygotowuje się szybko (nie trzeba czekać jak w tradycyjnej pizzy na wyrośnięcie ciasta) i jest bardzo sycące. Sos beszamelowy: 50 g masła 2 łyżki mąki pszennej 300 ml mleka szczypta soli szczypta pieprzu Na wierzchu ułożyć pokrojony w plastry ser oraz drobno posiekane składniki (wędlinę, cebulę, paprykę, pieczarki). Piec w piekarniku w temperaturze 200°C ok. 15 minut.