Szwedzkie pierniczki (Pepparkakor)

Szwedzkie pierniczki (Pepparkakor)

Obowiązkowo w kultowych foremkach ze sklepu Ikea 😉 Składniki: 150 g syropu klonowego 110 g masła 100 g cukru pudru 380 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki zmielonych goździków szczypta soli 1 duże jajko 2 Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 12 minut do lekkiego zarumienienia (kontrolować i ewentualnie skrócić lub wydłużyć czas pieczenia). Po wyjęciu z lodówki, z ciasta odrywać mniejsze kawałki i cienko je rozwałkowywać na blacie podsypanym mąką. czubate łyżeczki przyprawy do piernika W garnku rozpuścić masło, cukier i syrop klonowy (co jakiś czas mieszać). W dużej misce wymieszać jajko, przygotowaną mieszankę, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Z przepisu uzyskałam ok. 50 pierników różnej wielkości (od małych jeżyków do dużych łosi).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/szwedzkie-pierniczki-pepparkakor/