Prosta metoda dekorowania pieczywa oraz przepis na bułki pszenno-orkiszowe

Jacek
Śniadania
01.03.2017 19:38
Prosta metoda dekorowania pieczywa oraz przepis na bułki pszenno-orkiszowe

Ciasto na bułki 400 g mąki pszennej typ 480 100 g mąki orkiszowej typ 1850 350 g wody 10 g soli 100 g zaczynu 25 g masła W misce wymieszać obie mąki z wodą, zostawić na 2 godziny w temp. pokojowej (autoliza). Ilość składników na 6 bułek (ok.160 g każda) Zaczyn (12 godzin w temp. pokojowej) 50 g mąki pszennej typ 1050, 1850 lub 2000 50 g wody 1 g drożdży prasowanych Składniki dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić na 12 godzin. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na obsypany delikatnie mąką blat i podzielić na 6 równych części (ok.160 g każda, najlepiej ważyć ciasto). Zostawić do fermentacji na 2 godziny, w tym czasie dwukrotnie składać metodą rozciągania i zakładania ciasta (S&F). Każdy kęs ciasta złożyć w kształt okrągłej bułki, ukulać i przełożyć na papier do pieczenia. Wyrośnięte bułki piec 5 minut w maksymalnej temperaturze, potem 15 minut w 230oC. Następnie delikatnie przyłożyć na bułce szablon (wycięty z folii lub papieru dowolny wzór) lub liść, kwiat, itp. Po 2 godzinach przenieść ciasto do lodówki i zostawić do dalszej fermentacji na 12 godzin. Po upieczeniu kakao nie jest wyczuwalne w smaku (w każdym razie przeze mnie).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2017/03/prosta-metoda-dekorowania-pieczywa-oraz.html