Zaparka 3 łyżki słodu żytniego litewskiego (lub 2 łyżki słodu jęczmiennego jasnego + 1 łyżka słodu jęczmiennego ciemnego (albo melasy)) 40 mąki żytniej 1150 (lub 20 g żytniej razowej 2000 + 20 g żytniej jasnej 720, razem 40 g) 2 łyżeczki kminku całego 1 łyżeczka kminku mielonego 160 ml wody (wrzątku) Zaczyn 110 g mąki żytniej 1150 (lub 40 g żytniej razowej 2000 + 70 g żytniej jasnej 720, razem 110 g) 110 g wody Ciasto cały zaczyn cała zaparka (wystudzona) 250 mąki żytniej 1150 (lub 90 g żytniej razowej 2000 + 160 g żytniej jasnej 720, razem 250 g) Miękisz jest dosyć wilgotny (66% mąki żytniej 34% mąki pszennej), ale ze względu na dodatek mąki pszennej nie jest zbity jak w typowym razowcu. Z braku maki żytniej typ 1150 dałem mieszankę żytniej 2000 + 720. Tym razem proporcje składników podaję w gramach, a nie na szklaki jak poprzednio - tak jest dokładniej, a nieraz ma to duże znaczenie. Zaparzyć składniki wrzącą wodą, wymieszać i zostawić na co najmniej 30 min. w zamkniętym naczyniu (np. słoiku). 215 mąki pszennej 450 3 łyżeczki cukru (miodu) 1,5 łyżeczki soli 215 ml wody Zostawić przykryty na 10-12 godzin w temp. pokojowej.