Zupa krewetkowa

Ewelina
Zupy
11.01.2015 8:52
Zupa krewetkowa

Przepis

Składniki:

675 g krewetek w skorupkach,

2 szklanki wody,

oliwa z oliwek,

sok z połowy cytryny,

1/2 żółtej papryki,

1/2 czerwonej papryki,

cebula,

4 łodygi selera naciowego,

pół szklanki passaty pomidorowej,

pomidor,

1/2 szklanki białego wytrawnego wina,

łyżka sosu worcester,

2 ząbki czosnku,

liść laurowy,

2 liście kaffiru,

1 łyżeczka cukru

1 cm imbiru,

pieprz,

natka pietruszki,

oregano,

Wykonanie:

1. Krewetki opłukać i sparzyć, zagotować we wrzącej wodzie, dodać sok z cytryny, po 5 minutach przecedzić i ostwawić.

2. Cebulę obrać i posiekać, papryki pokroić w drobne kawałki, podsmażyć na oliwie aż do zezłocenia cebulki.

3. W większym garnku podsmażyć drobno pokrojony seler naciowy i pomidory, dodać passatę pomidorową, sos wocester, przeciśnięty przez praskę czosnek.

4. Doprawić pieprzem,cukrem, natką pietruszki i oregano.

5. Dolać wino, gotować 3-4 minuty.

6. Połączyć z przecedzonym wywarem krewetkowym, cebulą i papryką. Dodać obrany i pokrojony imbir, liść laurowy oraz liście kaffiru.

7. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut aż sos nieco zgęstnieje. Wyciągnąć liście, przeleć do blendeta, miksować w blenderze aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku.

8. Krewetki obrać i serwować razem z zupą. Polecam podawać razem z makaronem ryżowym bądź ryżem.

Smacznego!