Przepis
Składniki:
675 g krewetek w skorupkach,
2 szklanki wody,
oliwa z oliwek,
sok z połowy cytryny,
1/2 żółtej papryki,
1/2 czerwonej papryki,
cebula,
4 łodygi selera naciowego,
pół szklanki passaty pomidorowej,
pomidor,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
łyżka sosu worcester,
2 ząbki czosnku,
liść laurowy,
2 liście kaffiru,
1 łyżeczka cukru
1 cm imbiru,
pieprz,
natka pietruszki,
oregano,
Wykonanie:
1. Krewetki opłukać i sparzyć, zagotować we wrzącej wodzie, dodać sok z cytryny, po 5 minutach przecedzić i ostwawić.
2. Cebulę obrać i posiekać, papryki pokroić w drobne kawałki, podsmażyć na oliwie aż do zezłocenia cebulki.
3. W większym garnku podsmażyć drobno pokrojony seler naciowy i pomidory, dodać passatę pomidorową, sos wocester, przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Doprawić pieprzem,cukrem, natką pietruszki i oregano.
5. Dolać wino, gotować 3-4 minuty.
6. Połączyć z przecedzonym wywarem krewetkowym, cebulą i papryką. Dodać obrany i pokrojony imbir, liść laurowy oraz liście kaffiru.
7. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut aż sos nieco zgęstnieje. Wyciągnąć liście, przeleć do blendeta, miksować w blenderze aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku.
8. Krewetki obrać i serwować razem z zupą. Polecam podawać razem z makaronem ryżowym bądź ryżem.
Smacznego!