Smażone kalmary w chrupiącym cieście

Ana
Przekąski
29.12.2015 19:19
Smażone kalmary w chrupiącym cieście
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

- 1/2 szklanki mąki ryżowej,

- 2 łyżeczki przyprawy ostrej papryki chili,

- sól (do smaku),

- 1 litr oleju (do głębokiego smażenia),

- ok. 450 g mrożonych krążków kalmarów,

- 2 białka jajek (lekko ubite).

sos:

- 2-3 łyżki majonezu,

- 2 łyżeczki musztardy dijon,

- sól, pieprz,

- curry i kurkuma (do smaku).

Przepis

Kalmary rozmrażamy, jeżeli nam się spieszy można zalać je gorącą wodą na ok. 5 min. Następnie dobrze je wysuszyć papierem kuchennym. Mąkę mieszamy z przyprawami (sól, chili), jajka - oddzielamy żółtka od białek. Białka lekko ubijamy. Żółtka odkładamy może przydadzą się do innej potrawy. Rozgrzewamy olej. Kalmary zanurzamy w białku, a następnie w mące z przyprawami, nadmiar strzepujemy. Kalmary smażymy partiami, aby temperatura oleju nie obniżyła się za bardzo (ok. 2 min na złoty kolor). Następnie wyjmujemy je na papier kuchenny do odsączenia oleju. Podajemy z sosem.

Sos:

Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sól, pieprz, curry i kurkumę. Kurkuma i curry nada nam ładny żółty kolor.