- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
- 1/2 szklanki mąki ryżowej,
- 2 łyżeczki przyprawy ostrej papryki chili,
- sól (do smaku),
- 1 litr oleju (do głębokiego smażenia),
- ok. 450 g mrożonych krążków kalmarów,
- 2 białka jajek (lekko ubite).
sos:
- 2-3 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy dijon,
- sól, pieprz,
- curry i kurkuma (do smaku).
Przepis
Kalmary rozmrażamy, jeżeli nam się spieszy można zalać je gorącą wodą na ok. 5 min. Następnie dobrze je wysuszyć papierem kuchennym. Mąkę mieszamy z przyprawami (sól, chili), jajka - oddzielamy żółtka od białek. Białka lekko ubijamy. Żółtka odkładamy może przydadzą się do innej potrawy. Rozgrzewamy olej. Kalmary zanurzamy w białku, a następnie w mące z przyprawami, nadmiar strzepujemy. Kalmary smażymy partiami, aby temperatura oleju nie obniżyła się za bardzo (ok. 2 min na złoty kolor). Następnie wyjmujemy je na papier kuchenny do odsączenia oleju. Podajemy z sosem.
Sos:
Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sól, pieprz, curry i kurkumę. Kurkuma i curry nada nam ładny żółty kolor.