CIASTO MARLENKA BEZ PIECZENIA

Krzysztof
Ciasta
09.01.2015 10:03
CIASTO MARLENKA BEZ PIECZENIA

Przepis

Składniki:

Masa:

litr mleka

kostka margaryny

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

łyżka cukru

puszka kajmaku (250 g)

Dodatkowo:

3 opakowania herbatników (po 250 g)

ok 200 g orzechów laskowych

Przygotowanie

Szklankę mleka rozrabiamy z mąkami. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone mąki. Gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie gęsta budyniowa masa. Budyń studzimy. Margarynę dokładnie ucieramy. Dodajemy kajmak (zostawiamy ok. 3 łyżki na posmarowanie wierzchu), a następnie budyń. Ucieramy wszystko na puszystą masę.

Spód formy (moja ma wymiary ok 26x20cm) wykładamy herbatnikami. Na nich rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy pięć razy, kończąc herbatnikami. Wierz herbatników smarujemy wcześniej odłożonym kajmakiem i posypujemy rozkruszonymi orzechami laskowymi. Ciasto odkładamy do lodówki.