Smażone KALMARY z dodatkami

Ewelina
Przekąski
20.06.2016 10:25
Smażone KALMARY z dodatkami

Składniki

Smażone kalmary z dodatkami

- kalmary

- mleko

- mąka

- sól

- pieprz

- słodka papryka

- czosnek granulowany

- tłuszcz do smażenia kalmarów

Przepis

Kalmary dokładnie oczyść, po czym potnij je na krążki.

Zalej kalmary mlekiem, dobrze wymieszaj a następnie wstaw do lodówki.

Wsyp mąkę oraz pozostałe przyprawy wsyp do miski i wymieszaj.

Następnie obtaczaj kolejno krążki kalmarów w mące.

Kalmary smażymy na gorącym oleju ( ok 2-3 minuty), aż się zarumienią.

Odsączyć z oleju a następnie posolić. Kalmary możesz posypać drobno pokrojoną pietruszką.

Najlepsze do kalmarów będą proste sosy na bazie oliwy z oliwek, majonezu oraz ziół (najlepiej świeżych i aromatycznych)

Podawać z cytryną.

Opcjonalnie można dodać sos Buffalo ( ostro sos chilli sriacha)

Wszystkie przepisy na sosy i dipy znajdziecie tu:

http://kobieceinspiracje.pl/szukaj/?q=dip