Przepis
Składniki na 16 ciasteczek:
3/4 szklanki mąki orkiszowej (1850)
3/4 szklanki mąki orkiszowej (630)
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
60 gram margaryny bezmlecznej
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki chipsów z gorzkiej czekolady
1/4 szklanki świeżej mięty
Wykonanie:
Miętę drobno poszatkować.
W naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki z cukrem, sodą i solą, dodać margarynę pociętą na drobne kawałki, jajko i ekstrakt waniliowy i szybko wyrobić ręką na jednolitą masę. Dodać czekoladowe chipsy i poszatkowaną miętę i ponownie wyrobić.
Formować okrągłe ciasteczka, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 1 centymetra.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza przez około 20 minut lub do lekkiego zrumienienia.
Po upieczeniu przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.