ciasteczka z czekoladą

Krzysztof
Przepisy
17.02.2014 21:36
ciasteczka z czekoladą

Przepis

Składniki na 16 ciasteczek:

3/4 szklanki mąki orkiszowej (1850)

3/4 szklanki mąki orkiszowej (630)

1/3 szklanki cukru trzcinowego

1/3 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

60 gram margaryny bezmlecznej

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3/4 szklanki chipsów z gorzkiej czekolady

1/4 szklanki świeżej mięty

Wykonanie:

Miętę drobno poszatkować.

W naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki z cukrem, sodą i solą, dodać margarynę pociętą na drobne kawałki, jajko i ekstrakt waniliowy i szybko wyrobić ręką na jednolitą masę. Dodać czekoladowe chipsy i poszatkowaną miętę i ponownie wyrobić.

Formować okrągłe ciasteczka, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 1 centymetra.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza przez około 20 minut lub do lekkiego zrumienienia.

Po upieczeniu przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną