Sernik cytrynowy na kakaowym spodzie

Ewelina
Ciasta
10.12.2014 19:57
Sernik cytrynowy na kakaowym spodzie

Przepis

Składniki na ciasto:

100 g wiórków kokosowych

4 jajka

125 g cukru

1 płaska łyżeczka cukru waniliowego

125 g mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

25 g kakao

odrobina cynamonu

Masa twarogowa:

500 g schłodzonej kremówki (30%)

2 opakowania(po 9 g) fix do śmietany

500 g serka trzykrotnie zmielonego

5 łyżek soku z cytryny

1,5 opakowania galaretki cytrynowej

150 g cukru

½ l wody ciepłej wody

Galaretka:

1 opakowanie galaretki cytrynowej

½ l ciepłej wody

50 g wiórków kokosowych

Wykonanie:

Ciasto:

Wiórki kokosowe uprażyłam na złotobrązowo na patelni bez tłuszczu. Odłożyłam do wystudzenia.

Włączyłam piekarnik i nastawiłam na 180 °C (termoobieg).

Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem.

Jajka utarłam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy przesiałam suche składniki i miksowałam mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników. Na końcu dodałam uprażone wiórki kokosowe.

Wymieszałam i przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładziłam powierzchnię i wstawiłam do piekarnika na 10 minut.

Krem:

Ubiłam śmietanę ze śmietan fixem i wstawiłam do lodówki. Ser zmiksowałam z sokiem z cytryny i cukrem. Galaretkę (1,5 opakowania) rozpuściłam w 500 ml wody i wymieszałam do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawiłam.

Do sera wlałam wystudzoną galaretkę a następnie połączyłam z ubitą śmietaną.

Wszystko delikatnie wymieszałam, przełożyłam na upieczony, wystudzony spód. Wygładziłam powierzchnię i wstawiłam na godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotowałam 1 opakowanie galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiłam do wystudzenia. Kiedy galaretka zaczęła lekko tężeć wylałam ją delikatnie na masę serową i wstawiłam blaszkę z ciastem do lodówki do całkowitego stężenia (około 2 godziny).

Ciasto pokroiłam. Na każdą porcję rozsypałam uprażone wiórki kokosowe.