Sos czosnkowy: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki suszonego oregano 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej papryki 1/2 łyżeczki soli Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą. Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu łyżka oleju Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie (link tutaj – ciasto z połowy porcji). Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fetę i zamieszać aż do połączenia składników. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Farsz wykładać łyżką na ciasto (ok. 1 łyżki do jednego pieroga). Z przygotowanego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując mąką. Dodatkowo: sól do wody do gotowania pestki dyni do posypania Ciasto przygotować zgodnie z podanym wcześniej przepisem.