Pizza na cieście razowym

Obiad
28.02.2017 9:07
Pizza na cieście razowym

Dodatkowo: 100 g (w sumie) zmieszanej mozzarelli i żółtego sera (użyłam goudy) 1 mała pieczarka 1/2 pomidora 100 g grillowanego mięsa z piersi kurczaka w przyprawach (1 małą pierś z kurczaka upiec w ulubionych przyprawach np. czosnku, oregano, bazylii, papryce oraz oliwie w temp. 200°C przez 15 minut) 1/2 główki cebuli świeże zioła do posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna do podsypywania ciasta przy wyrabianiu Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej razowej 1/2 szklanki mleka 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Sos pomidorowy: 100 g pomidorów z puszki (bez skóry) szczypta soli 1 ząbek czosnku pół łyżeczki cukru kilka listków świeżej bazylii kilka listków świeżego oregano Bazylię i oregano drobno posiekać. Dodać do pomidorów z puszki wraz z pozostałymi przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Piec około 10-12 minut (na kamieniu do pieczenia pizzy – około 8 minut). Ciasto z mieszanki mąki pszennej oraz żytniej razowej. Sos z pomidorów z puszki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia). Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Gotować przez kilka minut na małym ogniu (aż do zgęstnienia).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/pizza-na-ciescie-razowym/