Składniki na ciasto: cały zaczyn 125 g mąki pszennej typ 450 25 g drobnej mąki z pszenicy durum (semoliny) 5 g drożdży prasowanych 70 g wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy/oleju 100 g mąki pszennej typ 450 100 g wody o temperaturze pokojowej 1 g drożdży prasowanych Mąkę, drożdże i wodę dokładnie wymieszać łyżką i zostawić w przykrytym naczyniu na 5 godz., w ciepłym miejscu. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, smarujemy niewielka ilością oliwy/oleju, przykrywamy ściereczką/folią i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Pizza na grubym spodzie |Przed włożeniem do piekarnika| Pizza na grubym spodzie, na zaczynie drożdżowym 5 godzinnym. Wyrośnięte ciasto przekładamy na rozłożony na blacie kuchennym papier do pieczenia, rozciągamy/wałkujemy na okrągły placek. Ciasto wyrabiamy ręcznie 7-10 minut lub mikserem z hakiem ok. 5 minut.