Składniki na 6 bułek: 300 g mąki chlebowej typ 550 lub 650 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 90 ml letniego mleka 130 ml letniej wody Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części (po ok. 90 g każda) i uformować z nich okrągłe bułki. Zostawić przykryte ściereczką lub folią do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 10 minut, aż drożdże ruszą. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem ok. 10 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia, jeszcze na ok. 15 min.