Składniki na ok. 16 naleśników (17-19 cm): 215 g (2 niepełne szklanki) mąki owsianej 250 ml (1 szklanka) mleka 250 ml niechlorowanej wody 3 jaja 1-2 łyżki oleju szczypta soli ** Naleśniki smażyć na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni z obu stron na delikatnie rumiany kolor. (np. źródlanej), plus dodatkowo do rozrzedzenia ciasta, ewentualnie dodatkowo do smażeniaSmacznego! A że naleśniki pojawiają się u nas przynajmniej raz w tygodniu, dobrze też mieć kilka sprawdzonych przepisów na zdrowsze wersje. , zupełnie nie czuje innego smaku naleśników i zajada się nimi na słodko i w wersji z warzywami. W razie konieczności powtarzać (u mnie mniej więcej co 4 naleśniki, na patelni ceramicznej). Bardzo lubię podjadać je tak na sucho, ale smakują dobrze również z białym serem, dżemem lub wytrawnymi farszami. Gdy ciasto zgęstnieje dodawać po kilka łyżek wody do otrzymania odpowiedniej konsystencji (w sumie nie więcej niż pół szklanki). Odkąd mam młynek, uważam że taka opcja jest wygodniejsza, ponieważ płatki owsiane mam zawsze w zapasie. Naleśniki owsiane - przepis podstawowy Mąka owsiana bywa trudno dostępna, za to płatki owsiane już nie.