Składniki Spód: 140 g ciastek zbożowych 50 g roztopionego masła 2 łyżka kakao Masa sernikowa: 600 g mielonego białego sera z wiaderka 300 g gęstej śmietany 18% 170 g drobnego cukru 4 duże jajka 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 3 łyżki mąki pszennej Masa żurawinowa: 300 g mrożonej żurawiny 100 g cukru 1/2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: W blenderze miksujemy składniki na spód ciasta. Wsypujemy żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści, Odstawiamy do wystudzenia. na tortownicę o średnicy 20 cmZimny sernik pokrywamy masą żurawinową i wkładamy na co najmniej 5 godzin do lodówki. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 60 minut. Jest z nimi tylko niestety jest jeden problem: po ich przygotowaniu trzeba się uzbroić w cierpliwość. Sernik z żurawiną jest upieczony w kąpieli wodnej. W międzyczasie rozmrażamy żurawinę, wrzucamy ją do garnuszka i delikatnie podgrzewamy na malutkim ogniu pod przykryciem. Dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na niego zmielone ciastka i dociskamy delikatnie do dna. I z owocami, i z bakaliami. Te pieczone muszą porządnie wystygnąć,a te na zimno stężeć 😃.