Paluchy wiedźmy Krwiście, strasznie i ohydnie... czyli idealnie na Halloween! przygotowanie: 65 minpieczenie: 15 minczas całkowity: 80 min Składniki: - 375 g mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ½ łyżeczki soli - 200 g miękkiego masła - 100 g cukru pudru - 1 jajo - 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego - ok. ½ szklanki migdałów bez skórki* Przygotowanie: Jak przygotować paluchy czarownicy? - Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. - Odrywać porcje ciasta (po ok. ½ łyżki), rolować wałeczki na kształt palca, jednak wałeczki powinny być cieńsze (ciastka jeszcze urosną w piekarniku). Paluchy czarownicy Składniki:375 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 jajo 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego ok. ½ szklanki migdałów bez skórki* Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Odrywać porcje ciasta (po ok. ½ łyżki), rolować wałeczki na kształt palca, jednak wałeczki powinny być cieńsze (ciastka jeszcze urosną w piekarniku). Odrywać porcje ciasta (po ok. ½ łyżki), rolować wałeczki na kształt palca, jednak wałeczki powinny być cieńsze (ciastka jeszcze urosną w piekarniku). Ciastka ponownie włożyć na 15 minut do zamrażarki lub na 45 minut do lodówki. Ciastka ponownie włożyć na 15 minut do zamrażarki lub na 45 minut do lodówki. - Ciastka ponownie włożyć na 15 minut do zamrażarki lub na 45 minut do lodówki. W końcu zasada jest jedna im brzydziej, tym lepiej... Takie paluchy piekę już od kilku lat, jednak zazwyczaj były takie zwykłe paluchy czarownicy, bez krwistych dodatków. W końcu zasada jest jedna im brzydziej, tym lepiej... Takie paluchy piekę już od kilku lat, jednak zazwyczaj były takie zwykłe paluchy czarownicy, bez krwistych dodatków. W jeden z końców każdego wałeczka wcisnąć migdał, a w zgrubieniach zrobić kilka wgłębięń / nacięć. W jeden z końców każdego wałeczka wcisnąć migdał, a w zgrubieniach zrobić kilka wgłębięń / nacięć. - W jeden z końców każdego wałeczka wcisnąć migdał, a w zgrubieniach zrobić kilka wgłębięń / nacięć. Blaszkę wyjąć z piekarnika, po 2-3 minutach ciastka przełożyć do wystudzenia na kratkę. Blaszkę wyjąć z piekarnika, po 2-3 minutach ciastka przełożyć do wystudzenia na kratkę. Blaszkę wyjąć z piekarnika, po 2-3 minutach ciastka przełożyć do wystudzenia na kratkę. Piec w 170°C (z termoobiegiem) przez ok. 15 minut. Piec w 170°C (z termoobiegiem) przez ok. 15 minut. - Piec w 170°C (z termoobiegiem) przez ok. 15 minut. Trochę dziwne jest to, że ja już od wielu lat nie lubię oglądać horrorów i takich klimatów, a jednak nie mam oporów przed chrupnięciem takiego ciastka. Trochę dziwne jest to, że ja już od wielu lat nie lubię oglądać horrorów i takich klimatów, a jednak nie mam oporów przed chrupnięciem takiego ciastka. W tym roku jednak zostało mi trochę jadalnej krwi z innego przepisu, nieco poszalałam i wyszła...