Sałatka 4-5 marchewek 1/3 puszki ciecierzycy pełna garść rodzynek 1 szalotka 4 łyżki posiekanej mięty, kolendry lub natki pietruszki,polecam mix wszystkich trzech 2 łyżki płatków migdałowych, do posypania Dressing 3 łyżki oliwy sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki skórki i 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu po 1/4 łyżeczki mielonej kolendry , mielonego imbiru, zielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli lub więcej do smaku 1 łyżka miodu Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkim słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć do połączenia dressingu, odstawić na bok. Pokroić na cieniutkie plasterki specjalnym nożykiem lub na mandolinie, ewentualnie zetrzeć na tarce na średnie wiórki. Pokroić na cieniutkie plasterki specjalnym nożykiem lub na mandolinie, ewentualnie zetrzeć na tarce na średnie wiórki. Odstawić na 30 minut. Odstawić na 30 minut. W misce połączyć marchew, ciecierzycę, szalotkę, rodzynki i zieleninę. W misce połączyć marchew, ciecierzycę, szalotkę, rodzynki i zieleninę. Egzotyczna sałatka z marchewki, do której przygotowania nie potrzeba egzotycznych składników.