Składniki na zalewajkę: 300-400 g grzybów leśnych (np. podgrzybki, borowiki, maślaki) 1 łyżka oleju 1/2 dużej cebuli lub jedna mała 2-3 ząbki czosnku 2-3 ziarenka ziela angielskiego 3-4 liście laurowe 10-15 ziarenek pieprzu czarnego 2 kostki bulionowe warzywne ok. 500 g ziemniaków ok. 500ml barszczu (żuru), może być sklepowy w butelce śmietana do zabielenia zupy słonina na skwarki Grzyby oczyścić, przepłukać na sitku i dosyć drobno pokroić. Wariantów zalewajki różniących się nieznacznie składnikami może być wiele, niektóre trafiły na listę produktów tradycyjnych, jak na przykład zalewajka radomszczańska czy świętokrzyska. Gotować na średnim ogniu ok. 30 minut, aż grzyby zaczną robić się miękkie, od czasu do czasu mieszając. Barszcz najlepiej przygotować samemu, robi się go podobnie jak zakwas na żurek , z tym że do zalewajki ja używam mąki żytniej jasnej T 750. Przepis jaki podaję, to przepis na zalewajkę taką, jaką gotowało się zawsze u mnie w domu. Zalać ok. 2 litrami wody, dodać obraną cebulę i czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz kostki bulionowe. Zazwyczaj wykorzystuje do niej podgrzybki lub maślaki, choć można zrobić ją także na różnych innych grzybach mieszanych. Przełożyć do dużego garnka i poddusić ok. 5 minut na łyżce oleju.