Składniki: 150 g łopatki wieprzowej 3/4 szklanki kaszy pęczak 1 cebula pół czerwonej papryki pół łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka jasnego sosu sojowego sól olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Coraz częściej mam wątpliwości, że przesadzam z tymi moimi pomysłami na zdrową kuchnię (o ile ona rzeczywiście jest zdrowa). Przyglądam się trochę ludziom (głównie tym z internetów), podglądam co jedzą na co dzień. Z łazanek został mi kąsek wieprzowiny, więc postanowiłam z niego zrobić coś na piątkowy obiad. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do gyrosa, dolewamy sos sojowy, mieszamy, odstawiamy. My (on znaczy) znowu jakoś szczególnie nie podskakiwał ze szczęścia, mimo że mięso… Cebulę i paprykę kroimy także w kostkę, smażymy 2 minuty. Przyznam się Wam, że powoli zaczynam mieć wyrzuty sumienia. Jak macie ochotę pogotować ją dłużej, nie krępujcie się. Kaszę mieszamy z mięsem i warzywami, doprawiamy solą.