Lub na prawie tradycyjną polewę: 400 g czekolady deserowej/gorzkiej 4 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka lub oleju kokosowego 1. Mleko przekładamy z puszek do garnka, dodajemy cukier bądź słodzik i doprowadzamy je do wrzenia. 2. Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącego mleka, mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy do garnka i mieszamy, następnie odstawiamy do przestudzenia. Składniki na 2 blaszki ptasiego Na piankę: 2 x 400 ml mleka kokosowego w puszce 3 łyżki żelatyny lub 3 łyżeczki agaru 6 łyżek cukru bądź ksylitolu/erytrolu Następnie kroimy ptasie na małe prostokąciki, rozstawiamy je tak aby żadne nie stykało się z sobą i każdy albo zanurzamy w czekoladzie albo smarujemy czekoladą. Na Polewę bez mleka: 6 łyżek oleju kokosowego 4 łyżki miodu 3-4 łyżki ciemnego kakao. Zdejmujemy z gazu i dodajemy kakao, mieszamy całość i umieszczamy na chwile w lodówce do lekkiego zgęstnienia gdyż polewa na tym etapie jest dość rzadka. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki, dodajemy olej kokosowy bądź mleko bądź śmietankę i rozpuszczamy całość albo w mikrofali albo nad kąpielą wodną.